Webshop » Geestrijke dranken » Armagnac

Rumology's selectie aan Armagnac

Hieronder vindt u onze selectie aan de fijnste Armagnac's terug die wij voor u selecteerden.

De geschiedenis van Armagnac :
Armagnac bestaat al sinds de 12e eeuw, ruim 200 jaar langer dan Cognac en is een van de oudste wijndistillaten van Frankrijk. Een combinatie van culturen ligt aan de oorsprong zo introduceerden de Romijnen de wijnbouw, de Arabieren ontwikkelde distillatiemethoden en de Kelten zorgden voor vaten. 

Oorspronkelijk werd het geconsumeerd om zijn therapeutische werking, zo bevind zich in het Vaticaan een document uit 1310 waarin meester Vital Du Four dat beschrijft dat armagnac, mits met mate geconsumeerd, zorgt voor een vrolijk gevoel, jeugd en gezondheid conserveert en seniliteit vetraagt. 

Verder worden er ook sporen gevonden van productie en consumptie in de 14e eeuw en tussen de 15e en 17e eeuw komt met vaker sporen tegen die erop wijzen dat op verschillende markten in Frankrijk armagnac werd verhandeld. 

De commerciële ontwikkeling dankt armagnac aan de Nederlanders. Doordat de Engelsen alle andere wijnen dan die van Bordeaux verboden, kwamen de Nederlanders met het idee de distillatie van wijnen uit Gascogne te bevorderen om het Engelse embargo te omzeilen. Om de fluctuaties tussen goeie en slechte vintages het hoofd te bieden werd de productie aanzienelijk opgevoerd. 

In 1909, meerbepaald op 25 mei werd het armagnacgebied per decreet afgebakend en op 6 augustus 1936 werd de Appellation d'Origine Contrôlée  (A.O.C.) officieel in het leven geroepen. 

Lees onderaan meer over armagnac!  Loading...

  How it's made :
  De methode van distillatie is iets anders dan cognac, zo wordt armagnac slechts één keer gedistilleerd in tegenstelling tot twee maal bij cognac en dit bij een lagere temperatuur. Beiden worden traditioneel gedistilleerd in een alambiek, echter is een kolom ook niet uitgesloten. Uiteraard zijn er eigen regels en tradities in elk gebied. 

  Het alcoholpercentage van het distillaat voor Armagnac zit tussen de 57 en 72% ABV terwijl dit bij cognac rond de 70% zit. Het langzamer distilleren heeft tot gevolg dat er een groter deel van de aroma's (geur -en smaakstoffen) wordt overgehaald bij armagnac waardoor de invloeden van de druif, het terroir, enz... groter zijn. Beiden worden gerijpt op eikenhouten Franse Limousin eikenhouten vaten. 

  De periode waarin Armagnac mag gedistilleerd worden werd ook vastgelegd, ze moet plaatsvinden voor 31 maart van het jaar na de druivenoogst. In de jaren van overproductie kan deze datum per decreet worden gewijzigd zoals het oogstjaar 2004/2005 waar dit werd teruggebracht tot 15 februari 2005. 

  Onderverdeling van de armagnac streek :
  Bas - Armagnac
  • De meer gangbare druivensoorten Baco en Ugni Blanc worden in deze regio verbouwt
  Armagnac - Ténarèze
  • Dit gebied is meer heuvelachtig en de wijstokken groeien er op zure, arme kleiachtige leemgrond met veel kiezelstenen. Op bepaalde plaatsen verkleurt ijzer de grond, men spreekt dan over wild zand "sables fauves". Dit gebied produceert een lichte, fruitige, zeer delicate armagnac met een zeer goede reputatie. 
  Haut - Armagnac
  • Zuidelijker gelegen en meer uitgestrekt, in geografische termen als het ware de Bas-Armagnac en Armagnac Ténazère omarmend. Hier liggen de wijngaarden als het ware eilanden op de heuvels van kalkachtige kleigrond. 
  Deze drie departement liggen verspreid in Gers, Lot-et-Garonne en de Landes, alleen druiven geoogst uit deze gebieden mogen gebruikt worden voor de distillatie tot armagnac. Dit gebied valt ook samen met de Côtes de Gascogne, de gehele AOC bestaat uit een omvangrijke wijngaarden van 15.000 hectare. 

  Welke zijn de gebruikte druivensoorten?
  De voornaamste 4 druivensoorten (cèpages) die gebruikt worden zijn; 

  Ugni Blanc (ook Trebbiano Toscano genoemd), bekend om zijn zuurheid.
  • Een van de oudste en meest aangeplante witte druivensoorten in Frankrijk en Italië en gebruikt voor zowel de productie van wijn als het stoken tot brandewijn (brandy). Relatief kleine vruchten met veel sap.
  Baco Blanc, een hybride van de Folle Blanche en de Amerikaanse Noah, die de wijnbouwers sinds kort opnieuw mogen gebruiken;
  • Ontwikkeld in 1898 door de Franse teler François Baco in de Landes als een kruising tussen de Folle Blanche en de Noah. Het is de enige hybride druif die mag gebruikt worden in een appelation en is gevoelig voor heel wat plantenziektes zoals echte meeldauw, valse meeldauw, mijten, cholorose en flavescense dorée. De beplanting van deze variëteit loopt langzaam terug en zou nog maar een 800 tal hectare bestrijken in het Zuiden van Frankrijk. 
  Colombard, floral;
  • Oorspronkelijk een van de oudste cépages uit de Charente, een middelgrote druif met een cylindrische vorm. Compact en klein met goudwitte kleur en veel sap. Deze varieteit is erg vruchtbaar maar ook erg gevoelig voor wintervorst door het vroeg uitlopen. Een fruitige druif die buiten gebruik voor Armagnac ook gebruikt wordt in het maken van Côtes de Gascogne. 
  Folle Blanche, gevoelig voor ziektes.
  • De eerste vermeldingen krijgt deze druif in 1696 in Chérac. De naam Folle wijst waarschijnlijk op de krachtige groei en hoge opbrengst die de wijnstokken genereren. Door een vroege bloei is ook deze varieteit gevoelig aan nachtvorst. Bovendien is deze gevoelig voor heel wat ziektes, zo groeien de druiven zeer dicht bij mekaar waardoor deze last heeft van botrytis. De wijn die van deze druif gemaakt wordt heeft een zeer hoge zuurtegraad en wordt daarom bijna uitsluitend gebruikt in de basiswijn voor cognac of armagnac. 

  Leeftijden;
  Armagnac wordt net als cognac in verschillende leeftijdscategorieën ingedeeld:
  • VS of Very Special - minstens 2 jaar oud
  • VSOP  of Very Superior Old Pale ook wel Réserve genoemd - minstens 5 jaar oud
  • XO, Napoléon, Extra, Vieille Réserve - minstens 6 jaar oud
  • Hors d'age - minstens 10 jaar oud
  Verder is het toegestaan om Vintages (Millésimes) te gebruiken wanneer het een distillaat betreft van één oogstjaar. 

  Afdrukken Denk aan het milieu alvorens dit artikel af te drukken


  Niet gevonden wat u zocht? Vul ons contactformulier in en stel ons uw vraag/vragen, wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op om u verder te helpen.

  Rumology.be, Hasseltsestraat 30, 3740 - Bilzen, Limburg (België), Tel : +32 (0) 473 74 52 95, info@rumology.be