Webshop » Geestrijke dranken » Calvados

Rumology's selectie aan Calvados


Hieronder vindt u onze selectie aan Calvados terug. 

Wat is Calvados?
In Normandië, Frankrijk zul je, als één van de weinige gebieden, zelden of nooit een wijnstok tegenkomen door het te koude klimaat dat echter ideaal is voor het telen van appels, peren en kersen. De appel- en perenteelt in Normandië wordt dan ook bij uitstek gebruikt bij het maken van de cider. Een deel van die cider wordt gedistilleerd tot Calvados.  

Om de benaming Calvados te mogen dragen moet de drank dus afkomstig zijn uit het gebied met dezelfde naam in Normandië/Bretagne, AC Calvados. Een specifiek gebied voor de productie van Calvados met een eigen AC (Appellation Controle) is de "Pays d'Auge". Elk distillaat op basis van cider uit appel of peer uit een ander gebied wordt gekenmerkt door de benaming "Brandy" (appelbrandewijn, brandewijn). De brandy wordt bijna nooit jarenlang gerijpt op houten vaten zoals dit voor Calvados wel gebruikelijk is.

Als basis voor Calvados is een goeie appelcider dus een must, hierin kunnen verschillende soorten appels worden gebruikt. Ze moeten echter wel uit de streek komen, meer zelfs, er zijn nauwkeurig omschreven teeltgebieden voor de appels die streng worden gecontroleerd door het "Bureau National Interprofessionel des Calvados et Eaux-de-vie de Cidre et de Poire (BNICE)". Alleen de distillaten van appels uit die streken mogen de herkomstbenaming Calvados dragen. Om de extra vermelding "Pays d'Auge" te mogen dragen moeten de gebruikte appels komen uit het Pays d'Auge gebied en moet de cider gedistilleerd worden in de klassieke "Charantais" alambic. Een Calvados Pays d'Auge is het equivalent van de Grande Champagne in de Cognacstreek.

 • Wanneer Calvados op de markt wordt gebracht is hij minimaal 2 jaar oud. Een Calvados van 2 à 3 jaar krijgt een aanduiding met het woord 'Fine', 3 sterren of 3 appeltjes.

De extra aanduidingen;
 • Old, Reserve of Grande Fine : 3 tot 4 jaar oud
 • V.O. (Very Old), Old Reserve of V.S.O.P. : 4 tot 6 jaar oud
 • Wanneer een Calvados ouder dan 6 jaar is krijgt hij de benamingen; Extra, Napoléon, Hors d'Age of X.O.
 • In een jonge Calvados proeft men de appel nog duidelijk terug, naarmate de rijping langer dan 10 jaar heeft plaatsgevonden begint de invloed van het gebruikte hout meer uitgesproken in het smaakprofiel voor te komen.
Niet gevonden wat u zocht? Vu ons contactformulier in en stel ons uw vraag.   Loading...


  charantais

  Rumology.be, Hasseltsestraat 30, 3740 - Bilzen, Limburg (België), Tel; +32 (0) 473 74 52 95, info@rumology.be