Armagnac - Domaine de Baraillon

De geschiedenis van Domaine de Baraillon, Amagnac Claverie. 

In 1748 installeert de familie Claverie zich als wevers in de gemeenschap van Lannemaignan, gesitueerd in het zuidwesten van de regio's Gers en Landes, in de beste regio van de Bas-Armagnac (Le Grand Bas-Armagnac). 

Het duurt enkele jaren, tot ze enkele percelen landbouwgrond kunnen verkrijgen, voor ze zich omscholen tot producenten van tafelwijn en Bas-Armagnac. 

De traditie zet zich verder van vader op zoon tot de komst van Maxime Claverie die, als Burgemeester van de gemeenschap Lannemaignan zoals zijn voorouders, een eigendom van 8 hectare wijngaarden in zijn bezit heeft.
 
Zijn zoon Paul Claverie kan dit verder uitbouwen tot 150 hectaren voor de productie van Bas-Armagnac, goed voor de productie van pure alcohol van 270 Hl. De cépages zijn Folle Blanche, l'Ugni Blanc en Bacco 22A voor Armagnac en de Colombard die hij gebruikt voor de tafelwijnen. 

In 2001, na het ontvangen van de Professionele Bachelor als wijnbouwer en oenologie neemt zijn dochter, Laurence Claverie het Domaine de Baraillon onder haar vleugels. Zij bouwt de wijngaarden nog verder uit met de cépages merlot en cabarnet franc voor de rode likeur -en tafelwijn en met de gros manseng voor de witte likeur -en tafelwijn. De eerste productie van de likeurwijnen gebeurd al in 2002. 

Uiteraard worden er verschillende medailles gewonnen, zowel door Laurence als haar voorouders, hieronder volgt een klein overzicht; 
  • 6 au 10 juin 1951 : Foire Nationale des Grandes Eaux de Vie d’Armagnac . Médaille de Vermeil pour le Bas-Armagnac Millésime 1900  
  • 1er Mai 1980 : Foire du 1er Mai, Concours des Eaux de Vie de Bas-Armagnac . Grand Prix Honneur pour le Bas-Armagnac Millésime 1924  
  • 19 Mai 1998 : Foire Nationale des Grandes Eaux de Vie d’Armagnac à Eauze . Médaille de Bronze pour le Bas-Armagnac 1974  
  • 10 Novembre 2000 : Concours Général Européen des Masters à Luxembourg. Masters d’Or 2000 pour le Bas-Armagnac Millésime 1985  
  • 26 Mars 2003 : Concours Général Européen des Masters à Luxembourg . Masters d’Or 2003 pour le Bas-Armagnac Millésime 1987  
  • 22 Mars 2004 : Concours Général Européen des Masters à Bruxelles . Masters d’Or 2003 pour le vin de liqueur Lou Barail Rouge 2002  
  • 17 Mars 2005 : Concours Général Européen des Masters à Luxembourg. Masters d’Or 2005 pour le vin de liqueur Lou Barail Blanc 2002 . Masters d’Or 2005 pour le Bas-Armagnac Millésime 1995
De armagnac :
De armagnac wordt traditioneel gedistilleerd in een Armagnacaise op 53°C en wordt te rusten gelegd op eikenhouten vaten gemaakt van bomen uit het eigen domein. 

Eenmaal de Bas-Armagnac tot perfectie wordt gekwalificeerd wordt hij overgezet op flessen of damme-jeanne. Dit gebeurd meestal, afhankelijk van het Millésime op een alcoholsterkte van 44% tot 49% ABV.

Er wordt geen water, noch karamel toegevoegd om te verdunnen of te kleuren, enkel een 100% natuurlijk product wordt verkocht. 

Het Domein van Baraillon bevind zich in de gemeenschap van le Flêche (Landes) en Lannemaignan (Gers) en beslaat een oppervlakte van 20 Hectaren. De oudste eau de vie die zich in de kelders bevind is van 1893. 

Afdrukken Denk aan het milieu alvorens dit artikel af te drukken. 


Rumology.be, Hasseltsestraat 30, 3740 - Bilzen, Limburg - België, Tel. : +32 (0) 473 74 52 95, info@rumology.be



Reviews

No reviews were found.


Blog