Webshop » Wijn, Porto & Sherry » Sherry

Rumology's selectie aan Sherry


Hieronder vindt u onze selectie aan de fijnste sherry's die wij voor u samenstelden. 

Wat is Sherry?
Sherry, Xeres of Xereswijn is een Spaanse versterkte wijn die een rijping ondergaat door middel van het Solera Systeem. Solera is een vergelijkbaar met een piramide waarbij de oudste wijnen onderaan aangevuld worden door de jongere bovenliggende vaten.
Deze wijnen zijn afkomstig uit de streken van Jerez de la Frontera, Sanlùcar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria in Andalusië. Enkel gerijpt in een van deze steden mag de wijn zich Sherry noemen.
De typen van Sherry in de juiste volgorde van droog naar zoet;
 • Fino; Dit is een lichte, frisse en droge sherry met een lichte amandelsmaak een lichtgele kleur en een alcoholpercentage van 15%. 
 • Manzanilla; Dit is een soort fino, gemaakt aan de Atlantische Oceaan rond Sanlúcar de Barrameda. Licht, fris en droog en een beetje ziltig van smaak komende door de rijping vlak aan zee. Hij heeft een strogele kleur en bevat 15% alcohol. 
 • Amontillado; Een droge en aromatische sherry met de toetsen van hazelnoot, amberkleurig en bevat 16%-20% alcohol. 
 • Palo Cortado;  Dit is een sherry tussen de Amontillado en Oloroso. Complex, indringend en verfijnd met een alcoholpercentage van 18%-20%. Technisch gezien is dit een lichtere, elegantere versie van Oloroso. 
 • Oloroso; een droge en volle sherry met een zoetachtige smaak in het begin. Is amber of mahonie van kleur. en heeft een alcoholpercentage van 17%-22%. 
 • Medium Dry; Deze sherry is een beetje zoet met een toetsen van noten en is gelijktijdig ook vol en aromatisch. Bijna altijd een blend van Amontillado en Pedro Ximénez. Heeft een amberkleur en bevat 15%-17,5% alcohol. Suikergehalte: 5-45 g./l. 
 • Pale Cream; een blend van Fino en ingekookte druivenmost. Is lichtzoet en pittig van aroma. Bevat een lichte noten- en honingsmaak en heeft een bleekgele kleur. Met 17,5% alcohol. Suikergehalte: 45-115 g./l. 
 • Medium Sweet; Zoet met een notensmaak maar ook vol en aromatisch. Vaak een blend van Amontillado of Oloroso met Pedro Ximénez. Heeft een amberkleur en bevat 15%-17,5% alcohol. Suikergehalte: 45-115 g./l. 
 • Cream Sherry; meestal een mengsel van Oloroso en Pedro Ximénez. Smaakt naar noten en rozijnen met een fluweel zoete smaak. Heeft een zeer bruine kleur met 15,5%-20% alcohol. Suikergehalte: 115-140 g./l. Goed te combineren met nagerechten met chocola. 
 • Pedro Ximénez; een volle en krachtige sherry met een zeer zoete smaak. Heeft een licht aroma van rozijnen en is bijna stroop. Is zeer donker van kleur met 17,5% alcohol. Suikergehalte: meer dan 220 g./l.


Niet gevonden wat u zocht? Vul ons contactformulier in en stel ons uw vraag. 
  Rumology.be, Hasseltsestraat 30, 3740 - Bilzen, Limburg (België), Tel; +32 (0) 473 74 52 95, info@rumology.be