Webshop » Rum

Rumology's selectie aan rum from all over the world


Op deze pagina vindt u een overzicht terug van alle rum's die wij selecteerden deel uit te maken van ons assortiment. Onderaan deze pagina vindt u een korte geschiedenis terug over rum. 

De verdere indeling van ons assortiment rum's is per eiland, elk eiland (regio) heeft weliswaar z'n eigen productietechnieken maar in stijl leunen ze dicht bij mekaar aan. Er worden in de rum wereld 3 verschillende stijlen gehanteerd, afhankelijk van welke kolonie het eiland deel uitmaakte kan de stijl gelinkt worden. 

De 3 stijlen in rum;
  • Engelse stijl (Barbados, Jamaica, Guyana). Dit is de oudste en meest gewaardeerde stijl door hun uitstekende kwaliteit met de rijkste en volste aroma’s, resultaat van een medium tot lange fermentatie. De Engelse stijl wordt verkregen door distillatie in een pot-still en een rijping op eikenhouten vaten gedurende verschillende jaren. Het etiket van een rum in Engelse stijl bevat de leeftijd van de jongste rum in de blend.  
  • Spaanse stijl rum’s zijn van profiel lichter, meestal wit (niet gerijpt) en worden geproduceerd na een korte fermentatie, gestookt in een kolom. De meeste zijn afkomstig uit Cuba maar ze worden ook geproduceerd op de Dominicaanse Republiek, Trinidad, Guatemala, Nicaragua en Panama. In de meeste gevallen is de leeftijd vermeld op de fles een verwijzing naar de gemiddelde leeftijd van de verschillende rum’s (Solera) of de oudste rum (één druppel is voldoende) in de blend.  
  • Franse stijl ook wel rhum agricole genoemd, wordt exclusief geproduceerd uit het sap van het suikerriet. Dit zijn rum’s met een zoeter karakter, een fruitigere neus en een drogere afdronk met meer vegetale tonen. Deze elegante en ongebruikelijke rum’s komen voornamelijk van Martinique, Guadeloupe, Ile de Réunion en Haïti. Meestal worden deze rum’s gedistilleerd in kolommen of een combinatie van kolom en pot stills met uitzondering van Haïti waar men de pot still methode gebruikt.  
Niet gevonden wat u zocht? Vul ons contactformulier in en stel uw vraag.


De geschiedenis van rum;
De basis van rum is suikerriet en dan met name het afval dat ontstaat na de suikerproductie, de ‘melasse’, die nog voldoende suikers bevat om in alcohol om te zetten na fermentatie. Dit suikerriet is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en wordt in de Caraïben geïntroduceerd door de Spaanse bezetters tijdens Columbus z’n 2e ontdekkingsreis, eind 15e eeuw.

Voor er sprake was van de eerste rum moet je weten dat de suikerproductie uit suikerriet in de 16e eeuw op gang is gekomen. Hiervoor had men in de Caraïbische gebieden het ideale klimaat. In onze contreien kende men enkel honing als natuurlijke zoetstof, van suikerwinning uit bieten zoals vandaag het geval is, was nog geen sprake (eind 18e eeuw). Het spreekt voor zich dat de suiker op korte termijn een zeer gewild product was, hierdoor kwam men in de Caraïben met een gigantische afvalberg aan molasse te zitten. Dit werd voornamelijk gebruikt als dierenvoeding.

De suikerrietplantages werden onderhouden door slaven en zo wordt beweerd dat één van deze slaven verantwoordelijk is voor de ontdekking van rum. Hij zou water hebben toegevoegd aan de molasse en dit een tijd in de zon hebben laten staan. Dit zorgde voor een natuurlijke fermentatie met wilde gisten waardoor er vorming was van alcohol.

Slaven begonnen dit goedje (Kill-Devil) steeds meer en meer te drinken, het was echter slecht van smaak, erg droog en bitter maar goedkoop en het duurt nog tot begin 17e eeuw tot de destillatietechnieken geïntroduceerd worden voor men de gefermenteerde molasse begint te stoken tot rum.

In de eerste geschreven vermeldingen staat dat rum afkomstig is van Barbados in 1647 (Barbados is nog steeds het groots producerende eiland van de Caraïben) maar aangenomen wordt dat rum al in het begin van de 17e eeuw werd gestookt. Later, in 1694, werd de rum geïntroduceerd op de Franse Antillen als medicijn dankzij Père Labat.

Uiteraard was de eerste rum slecht van kwaliteit en doordat er afval uit de suikerproductie werd gebruikt, goedkoop om te produceren. De ideale drank dus om de slaven voor een stuk mee te betalen terwijl de duurdere Cognac en Sherry gereserveerd bleef voor de settlers. Het werd ook de drank van zeelieden en piraten en belangrijk hier is dat men ontdekte dat de smaak verbeterde door het rijpen op houten vaten. De Cognac- en Sherry- vaten werden terug gevuld met ruwe rum en verscheept naar onze contreien. Dit in combinatie met verbeterde destillatietechnieken zorgde voor een verdere verspreiding in Europa en Noord Amerika in de 18e eeuw.

Vandaag is rum een van ‘s werelds meest gedistilleerde alcoholen, geproduceerd op elk continent maar de beste kwaliteit komt van de Caraïben. De hoofdreden hiervoor is dat het klimaat er ideaal is voor het rijpingsproces .
Rum speelde ook een belangrijke rol in de piraterij en de Koninklijke Britse zeemacht toen deze het eiland Jamaica innam. Door de grote beschikbaarheid veranderde de Britten het dagelijkse rantsoen aan Franse brandy door rum. Door het verdunnen met water ontstond de grog.

Het dagelijkse rantsoen aan rum kreeg de naam ‘tot’ en bleef in gebruik tot 31 juli 1970, ook gekend als ‘black tot day’. Het gebruik van een ‘tot’ mag vandaag enkel nog door een bevel van ‘splice the mainbrace’ plaatsvinden. Een ‘splice the mainbrace’ kan enkel door de Queen, een lid van de Koninklijke familie of de raad van Admiralen gegeven worden bij speciale gelegenheden.


Rumology.be, Hasseltsestraat 30, 3740 - Bilzen, Limburg (België), Tel; +32 (0) 473 74 52 95, info@rumology.be