Webshop » Whisky

Rumology's selectie aan Whisky's

Wij maakten voor u een selectie van whisky's en informeren even hoe de indeling is gemaakt zodat u makkelijk uw weg vindt in de categorieën. 

Op deze pagina kan u ze allemaal zien, via de verschillende categorieën hieronder kan u navigeren als volgt; 
 • Onder Schotland vindt u de blended malts en de single malts per regio terug, zoals ze officieel worden ingedeeld. 
 • Verder hebben wij de Ierse en Amerikaanse (=Bourbon) in een hoofd- (sub) groep geplaatst, de rest van whisky kan u terugvinden onder 'overige landen', ingedeeld per land.  
De whisky die u zocht toch niet gevonden? Misschien kunnen wij u toch verder helpen, stuur ons uw vraag via het Contactformulier 

Onderaan deze pagina vindt u meer informatie terug over whisky.
De naam; 
Whiskey of Whisky, beiden worden gebruikt om deze godendrank gedistilleerd uit granen te definiëren. Het verschil zit vaak in de herkomst. In Schotland en Canada gebruikt met Whisky, in Ierland, Amerika en andere landen wordt Whiskey gebruikt. De oorspronkelijke benaming is terug te vinden in het oud Iers Gaelish.

Productieproces in het kort;
Het productieproces bestaat uit verschillende stappen met als eerste stap de selectie van de granen (graansoorten) die men wil gebruiken. Deze laat men dan door middel van bevochtiging ontkiemen, dit zorgt ervoor dat het zetmeel in het graan de juiste enzymen vrijmaakt die nodig zijn om suiker om te zetten in alcohol. 

Dit kiemproces moet weliswaar tijdig worden stopgezet en dat doet men door de granen uit te spreiden op de eestvloer in de kiln. Onder deze vloer gaat men verhitten, dit kan door middel van stoom, houtvuur of turf. De rook die geproduceerd wordt zal het kiemproces stoppen en de mout ontstaat. Tijdens dit proces draait men het graag regelmatig om zodat het gelijktijdig droogt, hoe langer het proces duurt des te donkerder wordt het graan. Al deze processen dragen bij tot de smaak van de uiteindelijke whisky. 

Eens de mout klaar is wordt deze fijngemalen, water wordt toegevoegd samen met gist zodat de fermentatie kan starten. Na een kleine week heeft de gist alle suikers omgezet in alcohol en kan men beginnen aan de distillatie. Alle whisky's, tenzij anders vermeld en de Ierse variant, worden twee maal gedistilleerd. Een eerste maal in wat met een "ruwstook" (het scheiden van de alcohol en de overige vloeistoffen) noemt en een tweede maal in wat men de "fijnstook" (de gewenste smaken, esters en fenolen uit de alcohol halen) noemt. Het tweede deel vindt plaats in de "spirit" still. 

Het distillaat dat uit de "spirit" still komt wordt voor minimaal 3 jaar en 1 dag op houten vaten te rijpen gelegd en mag dan pas het label whisky dragen. 

De categorieën Schotse Whisky; 
 • Scotch Whisky, is de officiële benaming voor Whisky afkomstig uit Schotland.
 • Grain Whisky is de benaming voor whisky gestookt om uit het even welke graansoort of een combinatie van graansoorten.
 • Malt Whisky is gestookt uit gemoute gerst en niet uit andere graansoorten
 • Single Malt Whisky zijn in tegenstelling tot geblende whisky's afkomstig uit één distilleerderij en hebben vaak een wat meer uitgesproken smaak. 
 • Blended Malt Whisky's, samengesteld uit vaten van verschillende distilleerderijen. Vroeger ook vaak "pure malt" of "vatted malt" genoemd.  
 • Blended Whisky, deze bestaat uit verschillende malt whisky's en graanwhisky's en verkrijgen zo een erg complexe smaak. 
Er zijn 4 Schotse Whiskygroepen die worden ingedeeld volgens hun geografische ligging;
 • Highland Malt van de hooglanden boven de Dundee-Greenock lijn. Dit gebied is erg groot en wordt daarom vaak nog onderverdeeld, denk aan de Speyside region. 
 • Lowland Malt, van de gebieden onder de Dundee-Greenock lijn.
 • Island Malt, van het eiland met die naam. (Arran, Mull, Skye en Jura zijn de bekendste)
 • Campbeltown malt; van stokerijen op de "Mull of Kintyre", dat is het Zuid Westelijke gebied van het schiereiland Kintyre in Zuid West Schotland.
 • Islay Whisky, geproduceerd op het eiland Islay
Ierse broertjes;
Ierse Whiskey die zich onderscheid door 2 belangrijke verschillen met z'n Schotse tegenhangers. Zo wordt er geen turf gebruikt bij het eesten, en de drank wordt 3 keer gedistilleerd. Als grondstof wordt vooral tarwe, haver en rogge gebruikt, het distilleren gebeurt zowel in Pot Stills als in Column Stills. 
Uiteraard is er op elke regel een uitzondering en dat is in Ierland de Connemara Whiskey, deze is slechts twee-maal gedistilleerd, bestaat uit gerst en er wordt turf gebruikt tijdens het eesten. Hierdoor krijgt deze Ier een wel zeer Schots kantje. 

Amerikaanse variant;
Bourbon Whiskey is de meest bekende variant en is afkomstig uit de V.S. . Deze laat zich kenmerken door het gebruikte beslag en de rijping van minimaal 2 jaar in geblakerde eikenhouten vaten van Amerikaanse Witte Eik. 

Rumology.be, Hasseltsestraat 30, 3740 - Bilzen, Limburg (België), Tel : +32 (0) 473 74 52 95, info@rumology.be